Naše nová (NE?)praktická pravidla aneb Změny ve školním řádu

Kateřina Kubová - 20. 10. 2012, 23:18
obrázek
Budova VOŠ a SPŠE, Foto: David Jaroš
Všichni jsme si na začátku školního roku 2012/13 jistě všimli, že je něco jinak. Hned první den jsme zjistili, co je příčinou oněch změn. Bylo nám řečeno, že naše škola má nové "šéfíky" a s nimi přišel zákon. A co bylo reakcí studentů? Mají z toho legraci, řekla bych. Baví se tím, že porušují pravidlo, které praví: o obědové přestávce smějí studenti na oběd do školní jídelny a to tou nejkratší cestou a porušují ho tím, že dělají krok do strany. Smějí se tomu a říkají si: "Ty jsi ale rebel".Doma si děláme srandu z toho, že v následujících letech se od vchodu ke vchodu postaví koridor a jedině tím se bude moci na ten oběd chodit. Celá tahle věta ze školního řádu je tedy terčem posměchu a v důsledku toho i nové vedení, které jej vytvořilo.

Co si budeme povídat o zákazu chození ven. Všechno má dvě strany. Studenti chodili i o malých přestávkách ven kouřit a chodili pozdě na hodiny, ale není to spíše problém vyučujících a třídních? Vždyť právě oni mají páky, jak na takové nezbedné studenty, jsou tu přeci kázeňská opatření. Říkala jsem si, že výrobci elektronických cigaret museli být zase na chviličku spokojení, protože si myslím, že spousta kuřáků to vyřešilo právě E-cigaretou, jejíž používání v prostorách školy je taktéž zakázané, ale velmi těžko prokazatelné. Vedení si může naivně myslet, že ty 15leté děti odnaučí kouření, ke kterému se na střední škole dostali. Můj názor? Každé ráno pozoruji DĚTI ze základní školy, jak tajně kouří za rohy a myslí si, že je nikdo nevidí. Jdu na zábavu a vedle mě sedí 13letý kluk, který mi poví, že už skoro tři roky každodenně kouří, ale že předtím cca dva roky kouřil jen příležitostně. Takovéhle děti, jejichž procento zastoupení ve třídách základních škol stále roste, žádné takové opatření nezmění. Naopak, budou hledat, jak vše obcházet. Argumentem tu bylo také to, kdyby se někomu něco stalo, že škola má za nás zodpovědnost. Koho by nenapadlo se zeptat: "A už se tu někdy něco někomu stalo?" a že byste neuhádli, jaká byla odpověď, kterou jsme dostali – že se tu nikdy nic takového nestalo. Po pár dnech nám tedy na základě jistého papírku bylo povoleno opouštět prostory školy alespoň o volných hodinách, ale přeci jen u některých vyučujících zůstalo viset to - po domluvě s třídním učitelem.

Dále proběhly diskuse o tom, že na jiných školách ráno budovu zamknou a odemknou ji až po vyučování. A že máme být rádi za to, co máme. No, mě napadá leda to, že netuším, jak by to chtěli tady u nás udělat. S takovým počtem tříd a rozdílných rozvrhů. S tím, že ne všechny třídy začínají stejně a už vůbec se nedá říct, že stejně končí. No jak by chtěli docílit toho, že bychom místo na 10.hodinu chodili na 7. hodinu, kdy by začínaly první hodiny, to nevím, nebo že by tady všichni čekali do 16:20 hodin, než skončíme s tělocvikem. Závěr je takový, že si to si můžou dovolit na menších školách, kde to je opravdu tak, že ráno začínají všichni stejně a odpoledne všichni stejně končí.

Teď bych se také chtěla zamyslet nad tím, v jakém horizontu se čeká, že celý tento systém začne fungovat dle představ. No, my čtvrťáci opravdu moc ochotní nejsme, vlastně na poslední půl rok měnit zaběhlý zvyk. A myslím si, že dost podobně jsou na tom i studenti současného třetího a druhého ročníku. A bylo by troufalé myslet si, že letošní první ročník už bude ten, co toto pravidlo bude brát za normální, protože tu stále bude vliv těch vyšších ročníků, které si zvykly na něco jiného. A výsledek této úvahy je, že po cca 3-4 letech bude vliv minulého vedení konečně opravdu slábnout.

A víte jaký bod školního řádu se mi líbí ze všeho nejvíce? Připadá mně totiž nejvtipnější, posuďte sami – tady ho máte: Žák je zodpovědný škole za své chování mimo školu i ve dnech volna a prázdnin, protože tuto
školu reprezentuje a se školou je spojován.

A teď se každý sám zamysleme, kde je vlastně ten pozitivní výsledek těchto změn. Nebo se snad změny dělají proto, aby se něco zhoršilo?
Přečteno: 697 x

Flash.

Online magazín studentů a studentek VOŠ a SPŠE Plzeň
Kontakt Administrace
Copyright © 2013 David Jaroš, design: Pavel Tomiczek, flash: Martin Kolář