Anonymous

Daniel Šleis - 11. 02. 2012, 10:48
obrázek
Foto: Jan Zvikl
Všichni se s tímto fenoménem setkáváme čím dál častěji. Ale víme kdo nebo co jsou vlastně Anonymous?
Anonymous jsou sdružení lidí, jako jsou hackeři, ale i normální lidé. Sdružení lidí, kteří brání ideu svobody na internetu, a nejen to. Jejich největší aktivita se ukazuje v posledních dnech. A to hlavně kvůli zákonům SOPA a PIPA, které už byly odloženy takříkajíc „k ledu“ a v posledních dnech kvůli smlouvě ACTA. Jedná se o zákony(SOPA a PIPA) a smlouvy (ACTA), které by měly bránit internetovému pirátství, porušování duchovního vlastnictví, autorských práv atd. Nicméně tyto zákony spíše porušují svobodu internetu a nejen internetu. Myslím, že bude lepší, než abych se to tady snažil nějak krkolomně vysvětlit, dám vám odkaz na toto video: http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/co-je-acta. Na tomto videu je celkem pěkně vysvětleno, co je to ACTA. Teď se vrátím zpět k Anonymous.
Anonymous fungují jako nezávislé sdružení bez centralizovaného vedení. Takže i kdyby se stalo, že dopadnou někoho z Anonymous, na jejich práci to nebude mít téměř vliv. A oni se jen tak chytit nenechají. Možná si řeknete, že Anonymous jsou jen jakási internetová skupina, která napadá stránky, nicméně pokud by někoho tohle napadlo, je celkem na omylu. Anonymous například rozbili pedofilní síť Lolita City, kde bylo více než 100GB dětské pornografie. Pomocí DDOS útoku napadli hostingovou službu Freedom Hosting, aby ale útok měl větší efekt, tak pomocí metody SQL injection získali celou databázi uživatelů této hostingové služby a zveřejnili ji na internetu.
Mezi jejich akce také patří vyřazení z provozu stránek FBI, bílého domu a dalších, ale o tom mluvím v jiném článku. I ten vám ale doporučuji přečíst, abyste si mohli udělat alespoň představu o tom, co se v současnosti děje kolem vás.
Anonymous ukázali moc internetu a moc lidí. Dokázali, že internet je mocné médium víc než kdy dříve. A díky jejich úsilí si i někteří z nás uvědomují ideu svobody a přestávají se bát vyjádřit svůj názor. Proto bych vás i já chtěl pozvat v sobot 11.2. na náměstí Republiky vyjádřit váš názor na smlouvu ACTA. Věřím, že po zhlédnutí videa „Co je ACTA“ budete chtít svůj názor říci.
Přečteno: 531 x

Flash.

Online magazín studentů a studentek VOŠ a SPŠE Plzeň
Kontakt Administrace
Copyright © 2013 David Jaroš, design: Pavel Tomiczek, flash: Martin Kolář