Doping ve sportu

Radek Čech - 27. 01. 2012, 14:42
obrázek
Foto: Jan Zvikl
Nejprve abych vás uvedl do obrazu, co to cizí slovo vlastně znamená. Doping vzniká v případě, když si vrcholový sportovec vezme zakázanou látku, která mu dodá větší výkonnost nebo mu pomůže k rychlejší regeneraci po tréninkové zátěži.
Hlavní otázkou pro mě zůstává, do kdy se jedná o doping a od kdy o jeho vlastní zdraví. Máte sportovce, co dostane nějakou virózu, dostane lék, aby se mu ulevilo, a druhý den má nastoupit k důležitému utkání nebo závodu. Po akci se dostaví k dopingové kontrole a jeho nález je pozitivní. Většina lidí na něj pohlíží jako na podvodníka, který nemá dost dobré schopnosti na to, aby mohl profesionálně dál pokračovat ve svém talentu. Veřejnost se rozdělí na dvě poloviny. Jedna polovina je na jeho straně a druhá proti němu. Ale jak má sportovec vysvětlit, že na tom nebyl po zdravotní stránce 100% fit, a proto dostal lék, který má v sobě zakázanou látku. Nad tímto problémem by se měla antidopingová kontrola zamyslet, jak a za co rozdává případné zákazy činnosti.
Hlavně mi nikdo neříkejte, že Arnold Schwarzenegger nebral žádné steroidy a jeho vypracované svalstvo vzniklo každodenním posilováním.
Přečteno: 521 x

Flash.

Online magazín studentů a studentek VOŠ a SPŠE Plzeň
Kontakt Administrace
Copyright © 2013 David Jaroš, design: Pavel Tomiczek, flash: Martin Kolář